Undvik ryggskador om du sitter mycket

Ryggont är ett vanligt problem och den näst vanligaste orsaken till sjukskrivningar. Idag tillbringar många av oss en stor del av dagen stillasittande. Stillasittande är ryggens största fiende eftersom spänningar och trycket på nedre delen av ryggen ökar om du sitter still i långa perioder. Ett sätt att undvika ryggskador är att ta en kort paus var 20:e minut, rör på dig under pausen. Hållningen när du sitter ned är en annan bidragande orsak till ryggskador.

Undvik ryggskador om du sitter mycket

Undvik att sitta med en böjd rygg och kutande axlar. Muskler och kotor utsätts för en ojämn belastning om du sitter länge med en krökt rygg. Träna dina ryggmuskler och se till att du har starka magmuskler, bålstabilitet, vilket hjälper att minska risken för ryggskador. Om du spelar mycket på nätet kan du också få problem med din rygg. Att spela Lotto och andra spel är en populär form av underhållning, men var medveten om hur du sitter och ta små pauser från spelandet.

Lär dig använda kroppen på rätt sätt

Stress kan leda till problem med ryggen. Det kan vara mycket att göra på jobbet och det kan även vara stressande att spela mycket på nätet. Stress kan skapa en spänning i ryggen vilket kan göra det besvärligt och smärtsamt att utföra vissa aktiviteter. Att stretcha dina muskler några gånger per dag kan hjälpa dig att slappna av. Djupandning är ett sätt att lugna nerverna och minska stress. Att andas snabbt och ytligt gör att du känner dig mer stressad.

Arbete vid dator

Många har datorn som arbetsredskap på kontoret och använder dessutom datorn hemma exempelvis för att roa sig med att surfa eller spela. Stolen och arbetsbordet är ofta inte lika bra som på jobbet och det är viktigt att ställa in stolen rätt även hemma. Se till att höjden på stolen är inställd så att du får bra stöd för fötterna och benet. Bordet som du sitter vid ska vara så högt att du kan sitta avslappnad när du använder tangentbordet.