Så kan du förebygga ryggskador

Ryggont och -skador är ett vida spritt problem i dagens samhälle. Ryggproblem kan ha varierande orsaker, som dålig hållning eller slitage på arbetsplatsen, dålig kroppshållning överlag, oergonomiska lyft i hemmet, i trädgården och av barn, felaktig belastning vid träning eller efter olika typer av trauman och olyckor. Problematiken kompliceras av ryggens komplexa uppbyggnad, där millimetervisa förskjutningar av nerver och kotor i ryggraden kan orsaka stor smärta och ge långvariga konsekvenser om de inte behandlas rätt och i tid.

Så kan du förebygga ryggskadorFör att förebygga skador och smärtor i ryggen finns det flera olika saker du kan tänka på. En viktig åtgärd är att träna regelbundet och på rätt sätt, där bland annat simning är en skonsam träningsform som inte belastar ryggen, så länge du kontrollerar dina rörelser i vattnet. Vatten som sådant är känt sedan urminnes tider för sina helande och avslappnande egenskaper. Ett modernt uttryck för detta är spabadkaret Swimspa, som kan vara en bra investering att ha hemma för att ta hand om kroppen lite extra.

Träning förebygger

Simning är bara ett av många exempel på hur du kan stärka och hålla igång ryggen med träning. Målinriktad styrketräning, balans och rörlighet bidrar också till en hälsosam rygg. Beroende på hur du är byggd och din historik handlar det om att antingen behålla ryggen rak, stark och skadefri, eller behandla eventuella skevheter och tidigare skador. Ta gärna hjälp av en kunnig tränare och/eller terapeut, som ser till att du utför övningarna korrekt och kan öka svårighetsgraden efterhand.

Ergonomi i vardagen

Förutom träning är vardagsergonomi avgörande för att undvika ryggproblem, både i hemmet och på arbetsplatsen. Några nyckelfaktorer ligger i att lyfta rätt, med böjda ben, gott magstöd och rak rygg. Men även att ta hjälp med lyft av andra, för att undvika överansträngning. Det är inte coolt att ”kunna själv”, och tillsammans är man som bekant starkare. Också kyla eller stress kan bidra till ryggsmärtor, med långsiktiga problem som följd. Ett tips är att ta regelbundna ”rörelsepauser”, med rörlighetsövningar, stretching och kanske lite meditation.